Gammal trotjänare pensioneras: ”Det är otroligt”

Vattenturbinen och generatorn från 1929 på Floda kraftverk ska bytas ut efter 90 år i bruk. Arbetet är redan påbörjat och efter sommaren ska verket vara igång igen.
– Det byggdes hållbart förr i tiden, säger Anders Zetterman, chef för fjärrvärme och vattenkraft på Lerum energi.
Floda kraftverk byggdes 1928 och nästan lika länge har turbin och generator varit i drift. Kraftverket nyttjar nyttjar fallhöjden om 2,5 meter mellan Sävelången och Säveån. Effekten är 360 kW och årsproduktionen av grön el motsvarar det årliga behovet för 125 eluppvärmda villor. Turbinen är den del av maskineriet som vattnet strömmar igenom vilken i sin tur driver generatorn som producerar själva elen.
– Nu var det dags att uppgradera verket, även om utrustningen varit robust så kände vi att också den har en livstid, så att säga. Vi funderade först om vi skulle renovera den gamla turbinen och generatorn men insåg att det var mer hållbart och ekonomiskt att

Kraftverket Floda

köpa en ny, säger Anders Zetterberg.

Förberedelserna kring att byta ut både turbin och generator påbörjades i början av mars och det upphandlade bolaget J&R entreprenad byggde ställningar runt den gamla generatorn och ordnade även en lösning där taket kunde öppnas så att turbinen kunde lyftas ut. Den 25 ton tunga generatorn lyftes ut med hjälp av en lyftkran varefter en provisorisk täckning av hålet i taket kom på plats. De nya maskinerna ska levereras i juni och efter sommaren ska kraftverket vara igång igen.
– Det är otroligt egentligen, att det kunde hålla och fungera så länge. Den nya generatorn har en beräknad livslängd på 25 år och turbinen håller nog längre än så, den är mer robust, det är som en avancerad propeller egentligen, säger Anders Zetterman.
Eftersom den befintliga utrustningen var så pass gammal krävs det en del anpassningar innan den nya kan komma på plats, ett arbete det upphandlade företaget Turab utför, vilket planeras vara klart till sommaren. Företaget är tillverkare av vattenturbiner för småskalig vattenkraft, verksam inom förebyggande underhåll, renovering och nytillverkning. I nuläget producerar inte kraftverket någon el.
Kraftverket Floda

Påverkar inte det strömförsörjningen?

– Man vet inte exakt var den elen kraftverket producerar tar vägen. Den minskade produktionen fångas upp av våra andra vattenkraftverk i Hedefors och Hillefors, som också drivs av vattenflödena i Säveån.
Ökar elproduktionen av kraftverket efter uppgraderingen?
– Troligtvis ungefär samma kapacitet, det återstår att se om det finns utrymme för några procents mer energi, huvudsaken är att kraftverket kan fortsätta vara igång, säger Anders Zetterman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Kvarndagar vid grynkvarnen i Stenkullen

Nästa Berättelse

Halvtid för Viktor

Senaste artiklarna