//

Rundtur med elbåt på Sävelången

Vid slutet av 1890-talet byggdes ångbåten S/S Säfvelången, en båt som skulle få stor betydelse för Nääs Fabriker och bygden runt sjön Sävelången. S/S Säfvelången var ett ångdrivet fartyg som transporterade både gods och passagerare för Nääs Fabriker i sjön Sävelången. Detta gjorde hon från sin första tur 1897 fram till 1943. Båten var en betydelsefull del i transportsystemet för Nääs Fabriker, då båten kompenserade för de dåliga vägarna i området. Godset som transporterades bestod av bomullsbalar, koks och livsmedel till fabriken. Från fabriken tog man med sig tygbalar och passagerare till Floda.

Fartyget användes även för nöjesresor då kursdeltagare från Nääs Slöjdseminarium åkte med från Nääs Slott. 1920 undersöktes möjligheterna att göra om S/S Säfvelången till eldrift, men på grund av stora omkostnader så genomfördes aldrig planerna. 2011 togs idén om elbåt på Sävelången upp igen av driftiga entreprenörer och projektmedel söktes. En ny elbåt Säfvelången II blev verklighet.

Efter en period av reparation och underhåll är nu E/S Säfvelången II åter i drift. Båten är batteridriven och kan ta 12 passagerare och kan angöra Norsesund, Ingared, Nääs Fabriker, Nääs Slott och Floda. Fartyget är åtta meter långt och har en miljövänlig och tystgående eldriven motor. Fartyget har en batteritid på omkring åtta timmar med ekonomisk hastighet. Projektet Säfvelången II drivs av Nääs & Co.

Säfvelången II
Säfvelången II

Fartyget trafikerar sjön Sävelången och angör Floda, Nääs Slott, Nääs Fabriker och Norsesund. Båten kan även bokas för privata fester, konferenser och tillställningar.

Helgturer  2021
Fartyget går reguljärtrafik mellan Nääs Fabriker, Nääs Slott och Floda  följande datum: 24 juli, 21 aug, 28 aug, 18 sep
Pris: 80 kr/ tur och retur för vuxen. 40 kr för barn.

Avgång Nääs Fabriker 10:00 12:00 14:00
Avgång Nääs Slott 10:15 11:35 12:15 13:35
Avgång Floda 11:00 13:00

 

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Curry King - Indisk premiär i Parasollen i morgon fredag kl 15

Nästa Berättelse

Gråbo Djurhälsa - äntligen en smådjursklinik i Gråbo

Senaste artiklarna