/

Insändare: Skärrad mamma!

Jag har precis varit vittne till något som “skulle varit” en av de hemskaste olyckorna man kan vara med om. Och en av de hemskaste olyckorna i vår kommun. Det var en hårsmån från döden för en liten pojke uppskattningsvis 10 år, gissningsvis på väg hemifrån fritidsgården till sitt hem i Olstorp.
Det utspelade sig i den omtalade vägkorsningen uppe vid kyrkan i gråbo. Lundbyvägen slutar och gråbovägen korsar.
Jag stod och väntade på Lundbyvägen för att svänga ut vänster på Gråbo vägen mot Lerum.
Pojken hade cyklat cykelvägen utmed Lundbyvägen och där den tar slut svängde han ut på Lundbyvägen för att möta cykelvägen på andra sidan gråbovägen.
Anmärkning:
1) här saknas en bit cykelväg
2 ) belysningen är dålig på vägen
3) dålig belysning i korsningen
4) inget övergångsställe
5) ingen varning till bilister om att det kan passara gående, eller till och med skolbarn!!
6) för hög hastighet?
Pojken cyklade över den första delen av vägen och stannade till på refugen mitt mellan vägbanorna, för att bussen som kom i minst 70km/h slängde sig på signalhornet! Han hade inte en chans att stanna. Han såg försent pojken som kom cyklandes, trots att pojkens cykel hade belysning både bak och fram, men han saknade däremot bra reflexer eller reflexväst.
Visst är det tillfälligheter, mellan tur och otur och situationer och omdöme som vi har både gångare, bilister, barn och vuxna. Men.. här är miljön väldigt bristfällig!! Hemskt illa.
Jag vet att ni VET om varje detalj som jag skriver om, och att eventuella planer på att göra något åt detta finns,  men jag känner att jag begår mänskligt brott om jag inte upplyser igen om hur allvarlig situationen är och att det bara är en tidsfråga….
Allt kan inte lösas imorgon, men
1)tillfällig belysning och
2)tillfälliga varningsskyltar och kanske även
3)tillfälligt övergångsställe och
4)sänkt hastighet bör kunna lösas innan fredag, alltså denna veckan.
Tills dess att den permanenta lösning är på plats
Hur ser ni på saken?
Vem känner att de har ansvar för frågan?
Jag känner att jag som medborgare absolut ansvarar för frågan, dels genom att annonsera den och också följa upp åtgärd.
“Skärrad mamma”
Karin Forsberg

1 Kommentar

  1. Trafikverket är ansvariga för den vägsträckan. Upprepade kontakter med dem har bara lett till beskedet att ett sådant projekt inte ens finns i planeringsstadie ännu. De säger minst 3-5 år innan det kan bli aktuellt, säkert en siffra tagen ur luften bara för att säga något där verkligheten säkert är att det kommer ta ännu längre tid och som så många gånger är fallet, någon måste omkomma på vägsträckan innan något händer. Allt medan ansvariga svär sig fria.
    Vet inte hur mycket kommunen trycker på men sannolikt inte speciellt hårt då inget har skett på tiotals år som det ändå pratats om åtgärder. Kanske för att Trafikverket då surnar till och bromsar andra v kommunen önskvärda projekt.
    Upp till oss medborgare att trycka på och använda allehanda kanaler för att bilda opinion så jättebra skrivet pch fortsätt trycka på. Kontakta gärna Trafikverket också. Kanske något av de större medierna kan vara intresserade av att skriva något?
    /Hans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Bullerplanket i Lerum – bra på buller men sämre på värme

Nästa Berättelse

Kommunstyrelsen underkänner egen nämnd och får bakläxa av Länsstyrelsen

Senaste artiklarna