Adam Cwejman engagerade

Onsdagens välbesökta föreläsning på biografen Vågen, med GP:s ledarskribent Adam Cwejman, engagerade.

Adam Cwejman

Föreläsningen spände från det mycket lokala till aktuella världshändelser. Adam talade bland annat om vårt politiska system där de förtroendevalda fjärmats från väljarna.
”Vi har nämligen fått en samhällselit som inte bottnar i tanken. De rapar upp värdeord och vagt formulerade trosbekännelser likt skolelever – och de kommer ofta undan med det.”
Samma tankegångar presenterades i en föreläsning på Skallsjöhus 2018, när författaren och journalisten Bengt Ericson presenterade sin bok ”Den härskande klassen – en bok om Sveriges härskande elit”.
Politikerna har inte längre kontakt med sina väljare utan lever i slutna rum och har inte längre någon kännedom om folkviljan. I en av sina ledare skriver Adam Cwejman om det Demokratiska underskottet.
För femtio år sedan var 16% av Sveriges befolkning medlemmar i ett politiskt parti. Idag är det dryga 2%.
”Den politiska världen har fjärmat sig från väljarnas vardag. Sannolikt är det en förklaring till varför det uppstår sådan dissonans mellan politiker och väljare. I många frågor förstår helt enkelt inte de förra vad de senare är ute efter.”
Bland åhörarna fanns inte bara lerumsbor utan flera hade kommit från grannkommuner och från Göteborg och Kungsbacka. Även några gymnasieungdomar fanns på plats. Däremot lockade föreläsningen bara ett fåtal av kommunens förtroendevalda. I vimlet märktes två ersättare från kommunstyrelsen.
Det blev många frågor till föreläsaren och de handlade om allt från lokala frågor till Putins agerande.

 Kommande föreläsningar
Nästa föreläsning på temat Levande Demokrati är onsdagen den 9 mars kl 18 på biografen Vågen i Vattenpalatset. Föreläsare är PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri. Här kan du läsa PM Nilssons ledare.
Föreläsningsserien fortsätter sedan den 23 mars med Torkild Strandberg (L), 6 april Stig Henriksson (V), Tony Ring (M), 4 maj Widar Andersson (S) och den 18 maj Edvard Hollertz (ledarskribent ATL – Lantbrukstidningen).

Text: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Kanal med Lerumsfilmer

Nästa Berättelse

Fullt med bilar – men inga cyklar

Senaste artiklarna