//

Utvecklingen i Floda – resultatet av Floda BID

Föreningen för Cultural Planning höll ett intressant seminarium på Garveriet, Floda, i fredags. Garveriet var den givna platsen eftersom Floda är ett exempel på hur ett framgångsrikt arbete kan väcka liv i ett sömnigt stationssamhälle.

Erica Månsson, föreningens ordförande, inledde seminariet. Därefter berättade före detta flodabon David Anthin, mannen bakom tre lerumsrevyer, om hur det var att växa upp i Floda.

Bakom utvecklingen i Floda ligger två driftiga fastighetsägare, Jonas Brandström och Christer Harling. Christer Harling köpte Garveriet 2010 och tillsammans köpte de Floda Torg 2012. Jonas Brandström tog över Garveriet 2015 och han har sen dess på ett imponerande sätt gjort om den gamla fabriksbyggnaden till ett modernt konferenscentrum. Floda Torg övertogs 2018 av Svenska Hus som har fortsatt utvecklingsarbetet.

Genom organisationen Floda BID (Business Improvement District) engagerades  fastighetsägare och näringsidkare i centrum. Flera nya affärer etablerade sig i centrum, en arkitekttävling med grund i Cultural Planning utlystes, en bro byggdes mellan centrum och Lilla Ön, den gamla byggnaden där restaurang Jernbruket ligger restaurerades och mycket annat.

Seminariet avslutades med en rundvandring på garveriområdet och visning av kyrkan.

.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Säveålaxen hindras vid Hillefors kraftverk

Nästa Berättelse

Krönika: Varför skönmåla?

Senaste artiklarna