Krönika: Har Lerums kommun använt sig av härskartekniker i Systemteknik affären?
Helene Bergman, journalist
///

Krönika: Har Lerums kommun använt sig av härskartekniker i Systemteknik affären?

Misstanken infinner sig när man skärskådar kommunens agerande gentemot Calle Hilmarch, vd för Systemteknik AB. Det är inte svårt  att hitta det kommunala manipulerandet i form av just härskartekniker:
Osynliggörande. Förlöjligande. Undanhållande av fakta. Dubbelbestraffning. Påförande av skuld och skam.
Härskartekniker används informellt av den eller de som har makt. Målet är att behålla sin position gentemot en enskild individ eller grupp. Härskartekniker som den mäktiga kommunen använt sig av   gentemot  personen Calle Hilmarch och det lilla företaget Systemteknik AB.
Calle har med alla till buds stående medel slagit tillbaka, men obalansen i styrka och kraft är djupt orättvis. Lerums kommun har en budget på 2 400 miljoner kronor av inkommande skattepengar. Systemteknik AB  har en omsättning på ca 30 miljoner kronor. Kommunen har ca 70 gånger så mycket pengar utan att behöva arbeta en enda timme för att få in dom i den kommunala skattekistan.
Ett annat exempel på användningen av härskartekniker är den världsomspännande kampanjen #metoo. Där män med makt utnyttjar underordnade kvinnor sexuellt. Där kvinnorna kände så mycket skam och skuld att de inte vågade berätta, inte förrän #metoo gick som en löpeld över världen.
Härskarteknikerna blev aktuella under kvinnorörelsen i mitten på 70-talet då Berit Ås, norsk socialpsykolog listade de fem ovanstående teknikerna.
Men det var egentligen inte Bertit Ås som uppfann dem, utan den norske psykologen och filosofen Ingjald Nissen som 1945, efter andra världskriget, lade fram hypotesen att psykopati var orsaken till Nazisternas maktövertagande i Tyskland. ( Wikipedia)
Hur har då de ansvariga, politiker och tjänstemän, i Lerums kommun medvetet eller omedvetet använt sig av härskartekniker för att kunna behålla sin makt över affären Systemteknik AB?
Osynliggörandet.
”Det innebär att tysta eller marginalisera oppositionella genom att låtsas att de inte finns.” Calle Hilmarch fick inte kännedom om att han var polisanmäld av kommunen.
” En höstdag i oktober 2014, på order av kommunalrådet Ripa tar nu sektorschefen tåget till Alingsås. Hon går till polisstationen för att anmäla att Calle Hilmarch är misstänkt för grovt bedrägeri. Ett brott som kan ge upp till sex års fängelse. ” Ryktet går att Calle är polisanmäld men ingen från kommunen talar med honom. Han får läsa om det i lokalpressen. Kommunen bryr sig alltså inte om att tala med Calle innan polisanmälan. De gör inte heller någon egen intern utredning eller inväntar den juridiska process som de själva initierat.
Undanhållande av information.
”Det innebär att utestänga någon eller marginalisera vederbörandes roll genom att undanhålla väsentlig information. Att inte berätta vad som händer. Att kolleger låter någon förstå att de  till exempel haft ett möte där beslut redan har fattats.”
Calle Hilmarch får via sina företagskolleger veta att Lerums kommun skickat ut ett brev till övriga lokala företag, där kommunen förbjuder dessa att samarbeta med Systemteknik AB. Kommunen har utfärdat ett lokalt näringsförbud, utan att ha samtalat med Calle Hilmarch.
Fortfarande i dag drygt fyra år senare har kommunjuristen Maria Egerlund – Fletcher, som har huvudansvaret för processen gentemot Systemteknik AB, inte talat med Calle Hilmarch. Det enda de gjort är att ha hälsat på varandra i rättssalen.
 Påförande av skuld och skam.
Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning.
”Det innebär att genom ett manipulativt sätt nedvärdera någons person eller verksamhet.”
På grund av kommunens polisanmälan och lokala näringsförbud påförs nu Calle Hilmarch ett stigma och ett rykte om sig att vara kriminell. Den rättsliga processen sätter igång. Han kallas till ett två dagars förhör på polishuset i Göteborg, Ekobrottsroteln. Husrannsakan görs såväl i hemmet som på företaget. Både familjen och de  anställda får en chockartad överraskning förutom Calle själv förstås.
Åklagarens slutsats efter ett år av utredning:
” Något brott står inte att finna!”
Däremot har åklagare Almström funnit en undermålig kommunal organisation. Kommunen har varken ordning på sin personal eller sina papper. Det har tydligen inte hjälpt att kommunens revisorer redan tidigare, många gånger, påpekat det som nu även åklagaren säger.
Calle Hilmarch har då redan stämt kommunen för att få de 3, 2 miljoner kronor som kommunen är skyldig Systemteknik AB för redan utfört och godkänt jobb.
Men nu använder sig Lerums kommun av den fjärde härskartekniken.
 Dubbelbestraffningen.
”Det innebär att ställa någon inför ett val och att utsätta vederbörande för nedvärdering och bestraffning, oavsett vilket val vederbörande gör.”
Trots att Calle Hilmarch frikänts från brottsmisstanke. Trots att Lerums kommun själva fått kritik för en undermålig kommunal organisation och trots att kommunen är skyldig Systemteknik AB 3,2 miljoner för utfört och godkänt arbete fortsätter kommunen rättsprocessen. De anser nu att det är Systemteknik som är skyldig kommunen 28 miljoner kronor.
Rättsprocessen har nu pågått i fyra år och två veckor nästan lika länge som första världskriget. Kommunens advokatkostnader är, innan huvudförhandling ens har påbörjats, uppe i 6 809 046 kronor. Pengar som betalas av Lerums skattebetalare.

Krönika: Har Lerums kommun använt sig av härskartekniker i Systemteknik affären?
Helene Bergman, journalist info@flodanyheter.se

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

4
Lämna ett svar

avatar
3 Kommentarstråd
1 Trådsvar
0 Följare
 
Mest reagerade kommentar
Hetastekommentarstråden
4 Kommentarsförfattare
Josef KChrister harlingLennart LauensteinMagnus Senaste kommentarsförfattade
  Prenumerera  
nyaste äldsta
Notifiera av
Josef K
Gäst
Josef K

En guidad tur för intresserade kanske? En heldag för samtliga för information av den sakliga faktan som finns att tillgå? En inbjudan till Fletcher och Pettersson är given! /Josef K

Christer harling
Gäst
Christer harling

”Saliga äro de okunniga för de vet att de har rätt även när de har fel.”
Dags att se ljuset – dra rätt slutsatser av hur Lerums kommun hanterat Systemtekniktvisten och dess ägare
Calle Hilmarch.

Magnus
Gäst
Magnus

Har Systemteknik använt sig av vilseledande och utnyttjat hål i sin kunds organisation är en minst lika relevant fråga. Om en kran droppar skruvar man åt hårt, byter packning och torkar upp det som droppat. Vems ärenden går Floda Nyheter?

Krönika: Har Lerums kommun använt sig av härskartekniker i Systemteknik affären?
Tidigare Historien

Kommunfullmäktige den 29 november kl 16 - ny kommunstyrelse

Krönika: Har Lerums kommun använt sig av härskartekniker i Systemteknik affären?
Nästa Berättelse

Mycket händer i Gråbo

Senaste artiklarna