/

Kommunal skuldbubbla hotar Lerum

-Lerum har varit en A-kommun som en av de tio bästa i Sverige. Nu är ni nere på B med full fart mot C. Det beror på skulduppbyggnaden, säger Hans Jensevik, Svensk Kommunrating
-Lerum har varit en A-kommun som en av de tio bästa i Sverige. Nu är ni nere på B med full fart mot C. Det beror på skulduppbyggnaden, säger Hans Jensevik, Svensk Kommunrating

– Man håller på att investera ihjäl kommunen.
Ekonomigranskaren Hans Jensevik kommer till Floda med röd varningsflagg för Lerums kommun.
Torsdagens heldagsseminarium med Svensk Kommunratings ägare Hans Jensevik lockar Lerums politiska ledning och de högsta tjänstemännen till Garveriet i Floda.
Kommer du att ge godkänt betyg till Lerum, Hans Jensevik?
– Vi har en fyrgradig betygsskala. Lerum har varit en A-kommun som en av de tio bästa i Sverige. Nu är ni nere på B med full fart mot C. Det beror på skulduppbyggnaden.
Vad menar du med att man håller på att investera ihjäl kommunen?
– Man kan investera så mycket att det blir så stor verksamhet att kostnaderna äter upp allt överskott. Det blir ingenting kvar. Istället får man en underskottsekonomi.
Det här är en växande kommun. Det flyttar in mycket människor. Då behövs väl investeringar?
– Jo, men investeringar och skuldnivå växer snabbare än befolkningen. Det håller inte.
Vad är din analys av varför kommunen har hamnat i en sådan spiral?
– Det är två orsaker som jag vill prata om under seminariet. En kommun som drar upp en väldigt hög investeringsnivå vänjer sig vid det beteendet. Frågan är om det är det som har inträffat i Lerum. Det andra skälet är att det är väldigt lätt att låna pengar, och pengar är väldigt billiga i Sverige.
Du ser ett generellt problem?
– Det finns mycket värre kommuner än Lerum. Det finns de som aldrig kommer att kunna betala tillbaka sina skulder. Vi håller på att bygga en kommunbubbla med skulder, säger Hans Jensevik och lägger stort ansvar på kommunägda kreditinstitutet Kommuninvest i Örebro.
I hans ögon öser Kommuninvest ut lån utan relevant kreditprövning.
Men varningen för en kommunal skuldbubbla uppfattas som kontroversiellt i den svenska samhällsdebatten. Hans Jensevik har inte stöd för sin uppfattning hos andra debattörer.
– Det är ju ingen som bryr sig om det här i Sverige. Men det jag säger om svenska kommuner i dag sa nationalekonomer om Grekland 2005.
Hur borde Lerum göra för att få kontroll över ekonomin?
– De behöver se på investeringsverksamheten lite mer långsiktigt för att få ned nivåerna totalt sett över tiden. Det är klart att kommunen måste investera, men det ligger på för hög nivå.
– Det är ingen konst för Lerum att anpassa sin ekonomi och bli en A-kommun igen om tre, fyra år.
Hur bedömer du Lerums rörelseresultat?
– Resultatnivån för 2013 är nästan godkänd, men Lerum ligger på marginellt för låga resultat i planeringen framöver. Kommunen har säkert redan pressat kostnaderna och är ganska effektiv. Det är jobbigt att fortsätta och bli ännu mer kostnadseffektiv, men det är ändå det de skall göra.
Granskningen av Lerums kommunekonomi är beställd och finansierad av fastighetsägaren Christer Harling och andra företagare i Floda. Det är också från privata intressenter som Hans Jensevik och hans bolag Svensk Kommunrating får sina uppdrag nu för tiden.
Förr var det kommunerna själva som beställde granskningarna.
-Numera får jag mer och mer av mina uppdrag från det civila samhället, säger Hans Jensevik som uppskattar att han genom åren gjort djupanalyser på minst hälften av landets 290 kommuner.
TEXT: KENNY GENBORG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Tidigare Historien

Kommunalrådet Henrik Ripa - Kommunens ekonomi i balans

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Upplagt för nytt budgetbråk inför valet

Senaste artiklarna