////

Fikri Sezkir -årets serviceföretagare i Lerum

Fyllde: 58 år i januari.
Gör: Driver företaget ”Ditt skomakeri i Lerum”.
Familj: Fru och tre barn, hunden Decibel och katten Izla.
Fritidssyssla: Träna på gym, fotboll och skogspromenader med hunden

Fikri Sezkir

Vid årets Företagargala på Öijared den 28 oktober fick Fikri Sezkir motta priset som årets seviceföretagare. Jag träffar Fikri i skomakeriet för en pratstund. Samtalet blir avbrutet många gånger eftersom det ständigt dyker upp kunder som vill ha saker lagade eller som vill handla något.
– Nu har det gått 14 dagar sen du blev utnämnd till årets tjänsteföretagare. Hur känns det?
-Det känns fortfarande lite overkligt, men det är fantastiskt att 25 års slit belönas på det här sättet.
– Vad tänkte du när du blev nominerad till utmärkelsen ”Årets serviceföretag”?
– Jag blev jätteöverraskad och omtumlad och fattade inte riktigt vad det var.
– Blev du lika överraskad när du vann?
– Då blev jag ännu mer överraskad. Nästan chockad. Jag visste inte att entreprenörsgalan var så stor och jag var helt oförberedd när jag vann priset. Hade jag anat i förväg så hade jag förberett ett tal, men nu blev jag stum. Till slut fann jag mig och tackade lerumsborna för deras uppskattning, men det stora tacket går till min fru och min familj som hela tiden stöttat mig och verksamheten. Sen förstås ett stort tack till Solkattens ägare Christer Harling som gett mig möjlighet att utveckla verksamheten.
– Hur länge har du jobbat i Solkatten?
– Jag har jobbat här i 25 år. Jag tog över skomakeriet och nyckelservice 1997 och jag har varit här nästan varje dag året runt sedan dess.
– Varför fick just du priset?
– Jag tror att det är för att jag har utvecklat någonting som inte fanns här tidigare. Kombinationen av skomakeri, sko- och väskförsäljning och nyckelservice har slagit väl ut. Lerumsborna uppskattar det.
– Vad är viktigast i din verksamhet?
– Självklart att göra ett bra jobb, men lika viktigt att ge ett bra bemötande.
– Men det händer väl bland att du har besvärliga kunder? Hur bemöter du dem?
– Då får jag vara psykolog, säger Fikri och skrattar. Mitt mål är att även de ska vara nöjda när de går härifrån.
– Hur länge har du bott i Sverige?
– I 42 år. Jag kom hit 1980 tillsammans med mina föräldrar. Då var jag 17 år. Vi kom från

Min födelseby.
Floden Tigris

Turkiet. Mina föräldrar är assyrier. De flyttade till Sverige för att vi skulle få det bättre eftersom det var besvärligt för kristna i Turkiet och dessutom hade vi det fattigt. Det fanns till exempel ingen elektricitet i byn där jag föddes. En by som låg nära floden Tigris. Mina föräldrar flyttade först till Istanbul, där jag gick i skolan några år. Efter några år där fortsatte de till Sverige och bosatte sig i Landskrona.

– Var det svårt att lära sig svenska?
– Jag läste svenska ett år vid Lunds universitet, sen klarade jag språket bra.
– När startade du ditt första företag?
– Det var i en liten ort utanför Landskrona där jag startade en pizzeria. Det var intressant att starta eget. Det gick inte jättebra, men jag lärde mig mycket. Efter det flyttade jag till Hultsfred.

Flyttade till Hultsfred
– Varför Hultsfred?
– Det var ett gatukök som gått i konkurs och det var fördelaktigt att ta över. Jag och min kompis byggde upp verksamheten och fick den att gå bra. Kunderna var nöjda, men jag kände att jag ville komma vidare. Jag hade gift mig och vi hade fått vårt andra barn och vi tyckte att det var för avlägset och isolerat i Hultsfred. Vi hade inga släktingar eller bekanta där.
– Vart flyttade ni?
– Vi skaffade en lägenhet i Partille. Det var 1995. Jag jobbade ett tag på restaurang innan jag hittade skomakeri och nyckelservice i Lerum.
– Men du har ingen utbildning till skomakare?
– Nej, när jag tog över verksamheten visste jag ingenting om skomakeri.- Men nu lagar du skor?
– Ja, jag anställde skomakare och dom har lärt mig allt, säger Fikri och ser både nöjd och stolt ut. Idag är jag en självlärd och skicklig skomakare.

Inte bara skomakare
– Men du är inte bara skomakare?
– Nyckelservice har jag haft hela tiden, men nu har jag utökat så att jag också säljer väskor och skor, bälten, plånböcker, byter armband på klockor och mycket annat.
– Bor du i Lerum?
– Jag bor i Gråbo. Vi köpte villa där 2003 och vi har bott där sedan dess.
– Hur ska du utveckla verksamheten nu när du fått pris som årets serviceföretag?
– Nu börjar det riktiga allvaret, nu ska jag visa att jag gjort mig förtjänt av priset. Tidigare hade jag en rätt liten lokal, men tack vare Christer Harling har jag fått möjlighet att utveckla verksamheten. Flytten till större lokaler har inneburit mer jobb och nu måste jag anställa mer personal. Priset har gett mig ny energi och jag har många tankar om vad jag ska göra.
– Kan du berätta?
– Jag ska utöka försäljningen av skor, väskor och handskar. Kanske skaffar jag också en slipmaskin för knivar.

Skomakare – ett framtidsyrke
– Skomakeriet då?
– Det ska självklart vara kvar. Skomakeriet tycker jag är en miljösatsning. I stället för att slänga och köpa nytt vill jag uppmuntra lerumsborna att låta laga sina skor. Att laga skor är en hållbarhetsfråga. Min uppgift är att förlänga livet på skor och stövlar.
– Vad tror du om framtiden?
– Jag tror att skomakerier kommer att finnas kvar och jag hoppas att det kommer att finnas ungdomar som vill utbilda sig till skomakare.
– Är det något mer du vill säga?
– Jag vill återigen tacka lerumsborna för deras uppskattning, min familj för deras stöd och Christer Harling som gett mig möjligheten att expandera.
– Du är 58 år nu. Hur länge ska du hålla på med din verksamhet?
– Så länge jag orkar och så länge det är roligt. Sen håller jag på att engagera mina barn i verksamheten och jag hoppas att de ska ta över.

Tidigare artikel.
Ditt Skomakeri

Text: Lennart Lauenstein

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Prenumerera på Lerums Nyheter
Tidigare Historien

Bästa vårdcentralen för seniorer och sjuka äldre är utsedd - Närhälsan Lerum

Standard miniatyr
Nästa Berättelse

Martin Zollitsch – 1928 - 2022

Senaste artiklarna